Der er langt fra de dyre butikker på New Yorks Fifth Avenue til det lille supermarked i Brooklyn, som Thomas Neve har indrettet til bydelens fattigste indbyggere.
Her er holdningen, at også medborgere uden ret mange penge selv skal kunne vælge, hvad de spiser.
Derfor har Thomas Neve fravalgt at give maden i færdigpakkede poser. I stedet kan ældre og yngre selv vælge, om de vil tage pasta, ris eller bønner med hjem - og om grøntsagerne skal være friske eller fra dåse.
Gennem 24 år har Thomas Neve arbejdet til fordel for de newyorkere, der kæmper med dårlig økonomi og andre problemer. Han valgte simpelthen at åbne sin egen hjælpeorganisation, fordi der var et behov i hans lokalområde - og i dag hjælper han og hans frivillige medarbejdere i organisationen "Reaching-Out Community Services" flere end 5000 familier.
Favoritten til at vinde borgmesterposten i New York - demokraten Bill de Blasio - har talt meget om det delte New York. Og umiddelbart skulle man tro, at Thomas Neve ville være klar til at erklære kandidaten fra USA's demokratiske parti sin støtte.
Det med partipolitik viger Thomas Neve imidlertid behændigt uden om, men han vil gerne fortælle, at bystyret i New York efter hans mening skulle bruge pengene anderledes:
- Oplevelsen er en by, der ikke er særligt optaget af organisationer som vores, men som gerne vil bruge mange tusinde dollar på parkbænke, siger Thomas Neve.
- Du kan have verdens bedste Broadway shows og alle mulige fantastiske ting, men der er altså mennesker, der lever et liv meget langt fra alt det. Som fattigfolk, der kigger ind ad vinduet til familien, der nyder et godt måltid.
På vej mod venstre
I fremtiden kan der meget vel blive mere fokus på netop de fattigste grupper i New York.Meningsmålingerne forud for borgmestervalget på tirsdag den 5. november tyder nemlig på en overvældende sejr til Bill de Blasio, der er demokrat, og som i sin valgkamp har fokuseret meget på modsætningen mellem det rige og det fattige New York.
Kritikere mener, at det er helt forkert at tale om et splittet New York, og at Bill de Blasio fører klassekamp. Og der er også udtrykt bekymring for, at han vil skræmme erhvervsfolk og investorer væk fra byen, hvilket vil kunne koste arbejdspladser.
Flertallet af vælgerne har tilsyneladende ikke de betænkeligheder.
Tværtimod ser der ud til at være meget stor opbakning til Bill de Blasio og hans fokus på det offentlige skolesystem, på billige boliger og bedre lønninger.
Helt op mod 70 procent af newyorkerne er ifølge meningsmålingerne klar til at stemme på Bill de Blasio ved valget på tirsdag, mens hans republikanske modkandidat - Joe Lhota - ser ud til at få omkring 20 procent af stemmerne.
Det er flere årtier siden, at en borgmesterkandidat i New York sidst har haft udsigt til så suveræn en sejr.
Og ifølge John Mollenkopf, der er ekspert i byens politiske liv og historie, vil Bill de Blasio repræsentere noget ganske andet end den nuværende borgmester - den ekstremt velhavende Michael Bloomberg:
- Han vil ligge langt til venstre for Bloomberg. Meget mere populist - og i langt højere grad funderet i lokalsamfundene og i fagbevægelsen. Ikke en mand med eget jetfly og middagsselskaber i et byhus på Upper East Side. Det vil virkelig være en stor forandring, siger John Mollenkopf, der er professor på City University of New York.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar